keskiviikko 19. heinäkuuta 2017

Lapin Kansa 15.7.2017 - lukijapalstalla kirjoitin seuraavaa

Tutkittu terapeuttinen joogamuoto

MediYoga on ruotsalainen joogamuoto, joka pohjautuu klassiseen kundaliinijoogaan. Joogamuotoon on otettu mukaan peruskohtia ayurvedasta, monituhatvuotisesta intialaisesta hoitomuodosta, ja osia perinteisestä kiinalaisesta lääketieteestä. MediYogaa on kehitetty vuodesta 1996 maailmalla tehtyjen satojen joogaan liittyvien tieteellisten tutkimusten pohjalta, näiden joukossa myös ruotsalaisia lääketieteellisiä tutkimuksia.

MediYoga pitää sisällään satoja eri joogatuokioita ja meditaatioita, joita voidaan käyttää eri ryhmien kuntoutuksessa, esim. astmaatikoille, burnoutista kärsiville, selkä- ja sydänvaivaisille, univaikeuksista kärsiville, syömishäiriöisille, Parkinson-potilaille, migreeniä sairastaville jne. Joogatuokioita voidaan räätälöidä myös yksilöllisesti henkilön tarpeiden mukaisesti. Tässä joogamuodossa yhdistetään yksinkertaisia fyysisiä harjoituksia ja asentoja hengitys- ja keskittymistekniikoihin.

Länsimainen edistyksellinen terveys- ja sairaanhoito ei valitettavasti kykene parantamaan uudentyyppisiä psykosomaattisia sairauksia ja oireita. WHO on jo vuosien ajan kehottanut jäsenmaitaan toteuttamaan perinteisempiä hoitomuotoja, juuri esim. joogaa, terveyden- ja sairaanhoidossaan. Yhdysvalloissa sairaaloissa tarjotaan joogaa mm. sydäninfarkti- ja syöpäpotilaille. Englannissa on koulutettu joogaterapeutteja jo 30 vuotta. Ruotsissa, missä on Skandinavian suurin MediYogan koulutus-, tutkimus- ja kuntoutusinstituutti, on joogaterapiaa harjoitettu 1990-luvun puolivälistä alkaen. Tätä joogamuotoa saa myös käyttää kuntoutusmuotona julkisessa terveydenhuollossa, ja sitä onkin tarjolla jo n. 150 terveysyksikössä. Meillä Suomessa tämä ei ole mahdollista.

Iltaopistot Ruotsin rajan tuntumassa pohjoisessa tarjoavat kuitenkin MediYoga -kursseja. Pääkaupunkiseudulla ja ruotsinkielisillä alueilla tätä joogaa löytyy myös. Ohjaajia on Suomessa kymmenkunta. Tällä hetkellä koulutus on ruotsinkielistä ja tapahtuu naapurivaltiossa.

Nyt uudistusten kynnyksellä tarvittaisiin uusia tuulia kalliiseen kuntoutukseen. Olisiko aika kokeilla jotain vanhaa, hyvää ja viisasta?


Tuija Rantamaa
Liik.lääk. yo
MediYoga  -ohjaaja

Tietoisen hengittämisen -ohjaaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti