maanantai 22. toukokuuta 2017

Keitätkö kehosi kosteutta ilman kantta?

Heräätkö usein aamulla suu kuivana? Entä päivällä? Tunnetko suusi kuivuvan päivän mittaan? Onko huulesi monesti kuivat, ei vain talvella vaan myös muina vuodenaikoina? Oletko miettinyt, mistä tämä johtuu?

Istupa pieni hetki tuolillasi. Laita toinen käsi rinnalle solisluun alapuolelle ja toinen käsi vatsalle navan kohdalle. Hengitä normaalisti ja tunnustele, miten hengität. Liikkuuko ylempi käsi vai alempi? Vai eikö kumpikaan? Hengitätkö nenän vai suun kautta?

Jos ylempi kätesi liikkuu, on hengityksesi nähtävästi rintakehän yläosalla tapahtuvaa hengitystä. Jos alempi kätesi liikkuu, myös vatsasi osallistuu hengittämiseen. Jos molemmat kätesi liikkuvat, on hengityksesi kunnossa. Jos taas kumpikaan käsi ei juurikaan liiku, voisi hengittämisessä olla kovastikin parantamisen varaa. 

Se, että hengittäessäsi vain rintakehän yläosa liikkuu, kielii siitä, että hengität suun kautta. Kun saat vatsasi hengitettäessä liikkeelle, käytät nenää. Se, että käytät nenää, saat alimmat keihkorakkulat keuhkoissa mukaan hengitykseen. Suurin kaasujenvaihto keuhkoissa tapahtuu juuri alimmissa rakkuloissa. Tällä tavalla mahdollistuu kehon optimaalinen hapettuminen. Kehon solut ja lihakset saavat tarpeeksi ja juuri sopivan määrän happea ja pystyvät toimimaan optimaalisissa olosuhteissa. Tämä taas näkyy kehon parempana hyvinvointina ja tuntuu päivittäisenä pirteytenä. Kroppa ja nuppi toimii :-).

Nenä toimii edellisen lisäksi myös oivana suodattimena erilaisille pölyille, siitepölyille ja muillekin ilmassa leijuville partikkeleille, Lisäksi se tainnuttaa bakteereja nenäonteloissa syntyvien kaasujen, typpimonoksidin ja myös hiilidioksidin avulla.  Ja se viimeinen hvyä syy käyttää nenää hengitykseen on, että nenän kautta kehon kosteus ei haihdu harakoille niin nopeati kuin suun kautta hengitettäessä. Vertaukuvana voidaan käyttää levyllä kiehuvaa vesikattilaa. Kansi päällä kannen raoista pääsee kuumaa höyryä ulos. Mietipäs, miten käy, kun aukaiset kannen. ;-)  Sama tapahtuu aina kun aukaiset suun. 

                       (https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTQB9aafQEp2PtKX5ffgqDmwQlDaNQs3YGL4uRvlajwyC1q7yW9)


Nyt tiedät, mitä voit tehdä, jos tunnet suusi kuivaksi aamulla tai päivällä tai kun huulesi rohtuvat liian helposti. Se näkymätön nenä esiin :-).

Onnea nenähengityksen tielle!


TerkuinTuija ©©


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti