maanantai 27. maaliskuuta 2017

Konstantin Buteyko – Buteyko-metodin perustajaVenäläinen lääkäri ja professori Konstantin Buteyko vietti satoja tunteja lääkärinkoulutuksestaan tutkiakseen kuolinvuoteella olleiden ihmisten hengitystä. Hän huomioi, että mitä lähemmäksi kuolemaa potilaat tulivat, sen huonommaksi heidän hengityksensä kävi. Hengitys näytti toimivan heidän terveytensä peilinä. Mitä huonommin potilaat voivat, sitä nopeampi, pinnallisempi, työläämpi ja lamaantuneempi heidän hengityksensä oli.


                                                                     https://en.wikipedia.org/wiki/Konstantin_Buteyko

Buteykolla itsellään ei ollut hyvä terveys. Kiitos kuitenkin tekemästään nerokkaasta ja yksinkertaisesta havainnosta v. 1952 hän paransi itsensä korkeasta verenpaineesta. Nuoresta 29 vuoden iästään huolimatta hänellä oli hirvittävän korkea verenpaine 220/130.
Kohdatessaan korkeasta verenpaineesta ja valtavan nopeasta hengityksestä kärsivän potilaan hän oivalsi yhtäkkiä jotain. Hän ymmärsi itsellään olevan erittäin huonon tavan hengittää ja kun henkilö oli mennyt, alkoi hän välittömästi korjata omaa hengitystään.
Kontrolloimalla omaa nopeaa, kiivasta hengitystään ja pakottamalla itseään hengittämään rauhallisemmin ja syvemmin hän pystyi hillitsemään verenpaineesta johtuvia oireita jo muutaman minuutin kuluttua. Loppujen lopuksi hän sai oireet katoamaan kokonaan. Mutta palatessaan takaisin aikaisempaan tapaa hengittää, oireet palasivat myös.
Buteyko oli tulenpalavasti ihastunut havaintoonsa. Hän ei pystynyt havaintonsa jälkeisenä yönä nukkumaan, vaan juoksi ympäriinsä työskentelemässään sairaalassa ja kehotti potilaita rauhoittamaan nopeaa hengitystapaansa.
Tulos ei antanut odottaa kauan itseään. Hänen oma kokemuksensa vahvisti havainnon ja se, että potilaiden terveydentila parani nopeasti, kun he malttoivat hengittää rauhallisesti ja syvemmin.
Havaintonsa jälkeen Buteyko käytti loput 50 vuotta elämästään auttaakseen ihmisiä parantamaan hengitystään. Hän tutki kymmeniä tuhansia potilaita, joilla oli erilaisia terveysongelmia, ja tutkimukset osoittivat heikentyneen hengityksen ja huonon terveyden välisen yhteyden. Buteyko kehitti yksinkertaisen testin mitata omaa hengitystään.
Buteyko kuoli 2003, mutta hänen kollegansa ovat auttaneet kymmeniä tuhansia ihmisiä parantamaan hengitystapaansa sen jälkeen. Asiakkaat ovat ”ihmeellisesti” parantuneet astmasta, syövästä ja sydän- ja verisuonitaudeista. Buteyko –metodi on levinnyt kaikkialle maailmalle.

Teksti on käännetty ruotsinkielestä ja muunneltu hieman. Alkuperäisen tekstin kirjoittaja on Anders Olsson, 21.10.2014. Löytyy osoitteesta 

https://www.medvetenandning.se/artiklar/konstantin-buteyko/


Terveisin
Tuija ©©

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti